Masz problem? Pisz.

Prosze przeczytac dział Forumowe sprawy.
Powodzenia.

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez darek 22 lis 2012, o 09:20

Witam

Mam problem z przełanczaniem biegów podczas uzytkownia traktora. Dodam na początku, że dotyczy modelu T6010 delta skrzynia 16x16, a także modelu 8970 (sąsiada). W obydwu przypadkach podczas jazdy traktorem zarówno na pusto jak i w podczas prac polowych przy zmianie biegów towarzyszy za kazdym razem spadek obrotow o dobre kilkaset obrotów. Gdzie szukać przyczyny? Kalibracja skrzyni została zrobiona jednak nadal szarpie przy ruszaniu ze sprzęgła (czy wymagana jest kalibracja "czasu wypełnienia" elektrozaworów?- pyt. do walkera). Ogólnie traktor ma moc normalną nie spada podczas pracy tylko te obroty spadają znacząco gdy są przełanczane biegi.
darek
 
Posty: 11
Dołączył(a): 27 gru 2011, o 01:42

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez darek 22 lis 2012, o 09:28

"czasu wypełnienia elektrozaworów"- pochodzi o wypełnienie czasowe sprzęgła oczwyiście sorki za wprowadzanie niejasnej terminologii
darek
 
Posty: 11
Dołączył(a): 27 gru 2011, o 01:42

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez admin 22 lis 2012, o 20:11

Nie bardzo rozumiem... Czy obroty spadaja bo ciagnik ma ,,cieżko,, czyli tak jakby go cos hamowało? Zadymi wtedy?
Kilkaset obrotow to chyba przesadziłes... ?
Jakies błedy na wyswietlaczu? Zczytane ?
admin
Administrator
 
Posty: 278
Dołączył(a): 17 lis 2011, o 22:00

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez darek 23 lis 2012, o 08:57

No właśnie nie przesadziłem z tymi obrotami:) W chwili zmiany biegu z niższego na wyższy (obojętnie czy jadę po drodze na pusto czy w polu z pługiem) następuje spadek obrotów ~300-400 obr. Nie zauważyłem jakiegoś innego dymu z komina czy tym podobnych zjawisk. I takie zjawisko jest w obydwu traktorach. Po tym spadku traktory zaczynają z powrotem wchodzić na obroty bez problemu. Ten spadek obrotów jest za każdym jednym razem. Właśnie na wyświetlaczu nie ma żadnych błędów i nie mam właśnie jak się zaczepić z diagnozą tych przypadków. Spojrzę może jeszcze na historię błędów w tym menu serwisowym może poprzedni właściciel nie skasował ich to coś z tego się uda ustalić.
darek
 
Posty: 11
Dołączył(a): 27 gru 2011, o 01:42

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez darek 30 lis 2012, o 11:12

Witam
Odnośnie poprzedniego postu:
Obrałem nieco inną drogę tzn. skasowałem wszystkie błędy w menu serwisowym i pojeździłem traktorem i tutaj sprawa bardzo dziwna mianowicie te spadki obrotów zniknęły:>. Za to skrzynia się rozkalibrowała ( nie wiem jak). Po ponownej kalibracji wszystko na stan obecny jest w porządku.
darek
 
Posty: 11
Dołączył(a): 27 gru 2011, o 01:42

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez tadek49 8 lut 2013, o 21:09

Witam
Mam ciągnik Ford 5640, rok produkcji 1995 . Od pewnego czasu ( około 3 m-cy ) przy ruszaniu z miejsca ciągnik zrywał pomimo delikatnego popuszczania sprzęgła . Ostatnio zjawisko to tak się nasiliło, że sprzęgło całkowicie puszczone a ciągnik stoi i po około 2-3 sek gwałtownie zrywa . Ponadto wyświetla się błąd E 39 wraz z sygnałem ostrzegawczym ( nie zawsze) i wówczas unieruchamia ciągnik . Kilkakrotne ruszenie pedałem sprzęgła wyłącza błąd i alarm a ciągnik ponownie jedzie . Podczas kalibrowania skrzyni pokazuje się błąd E 54 i nie ma wskazań procesu kalibrowania w dolnym okienku . Nadmieniam, że kalibrowanie nie poprawia warunków ruszania .
Proszę o pomoc .
tadek49
 
Posty: 2
Dołączył(a): 8 lut 2013, o 12:37

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez admin 8 lut 2013, o 23:18

Witam,
Musial bym wiedziec ja skrzynia biegów i jaki wyswietlacz (ze wskazowka czy cały wyswietlacz)
E 39 to przerwa w elektrozaworze sprzeglaC4 a E 54 to +5 voltowe zasilanie referencyjne kompa skrzyni zwarte najczesciej do masy (o ile to 16 biegowa skrzynia.)Chyba gdzies padla wiązka.Jesli sie nie myle w xx40 +5 volt brane jest z elektroniki wskazników deski.Trzeba by sprawdzic wiązke i zasilanie na wtyczce kompa.
admin
Administrator
 
Posty: 278
Dołączył(a): 17 lis 2011, o 22:00

Re: Masz problem? Pisz. TS90

Postprzez krzycho22 18 lut 2013, o 22:57

Witam
Mam problem z Hew Hollanderm TS90 rocznik 1999 nie działa przełącznik zółw zając oraz sprzegło w gałce od rewersu i po przekręceniu kluczyka wyświetla się błąd E46 jeżdzi tylko na żółwiu, co to może być ??
krzycho22
 
Posty: 1
Dołączył(a): 18 lut 2013, o 22:13

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez tadek49 26 lut 2013, o 02:16

Witam

sprawdziłem przewody i były przerwane w obwodzie sprzęgła C2 . po naprawie i sprawdzeniu połączenia z kompem wszystko jest OK, ale błąd E 39 dalej się pokazuje . Nie mogę wykasować błędów bo mój licznik nie ma takiej opcji- jest to licznik, który ma po lewej stronie wskazniki temperatury i paliwa, w środku wskazówka obrotów i mtg a po prawej stronie wyświetlacz podzielony na połowę, nie ma przycisków "8" do kasowania błędów, odłączanie wtyczek przy kompie też nic nie daje. Wracam do błędu E 54, moja skrzynia to 12x12 dual power synchro-shift ciągnik 5640 SL , nie widzę usterki w instalacji a błąd ten też wyskakuje. W kabinie u góry po prawej stronie jest czerwona lampka i ona świeci, do czego ona służy? Powiedz co dalej szukać ?
tadek49
 
Posty: 2
Dołączył(a): 8 lut 2013, o 12:37

Re: Masz problem? Pisz.

Postprzez admin 26 lut 2013, o 23:41

A wiec tak
E54 to brak zasilania +5V na pinie nr 5 czerwonej wtyczki na kompie.Kolor przewodu chyba jasno brązowy lub różowo -pomaranczowy.
jak wykasowac błędy na takiej desce niestety nie wiem. Może odłącz kleme aku na noc.
Sprecyzuj o jaką lampke ci chodzi.
admin
Administrator
 
Posty: 278
Dołączył(a): 17 lis 2011, o 22:00

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do New Holland-Ford


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron